Wednesday, June 20, 2012

Dapur Yuyu: Buttered Prawn Milk

Bismillahirrahmanirrahim

Yea as promised, yuyu nak share resepi kat sini kannn. Semalam balik keje terus masuk dapur ye. Kata B2B, mesti kena pandai / TAHU masak ye dak? ;p 

Butter Prawn Milk is one of my-all-time fav dish. Kalau korang tak suka susu, maybe prefer Butter Prawn bersarang kan...takpe next time yuyu share versi bersarang ye? [yuyu baru nak try, tak pernah wat lagi]

Yuyu buat resepi bergambar so less words can be used  + save time, dan lebih mudah nak faham..

Bahan-bahan : Susu cair, garam, daun kari, butter, bawang putih, susu tepung/tok aji (optional)

+ UDANG. kalau boleh udang bersize medium to large..

1. Bersihkan udang
2. Waktu menyiang/memotong, jangan buang semua kulit udang tapi sikit je (kalau buang semua nant kecut)
3. Jgn lupa belah badan dia kat tengah ye, barulah flavour meresap dengan jayanya.

Tumbuk 2 ulas bawang putih
Pompuan Melayu terakhir sangat guna lesung batu ya'lls! 
[haha 2 ulas ja pun, tak baloi nak basuh blender~]

Sediakan daun kari secukup rasa. Yuyu tak suke banyak.
Lebih tu taktau nak watpe dah. Wat masker kot haha

Panaskan Butter sebagai pengganti minyak masak

Lepas tu tumis bawang Putih tadi

Dah masak sikit, masuk daun kari ye
+ Garam + Gula + Tok Aji [optional] secukup rasa.

Masukkan udang tadi.
Mula-mula memang nampak kering sikit sebab butter tak guna banyak pun..
tapi dont worry, jangan tambah air dulu ye.

Sebab udang ade airnya tersendiri yang manis..dia akan keluar slowly. Boleh tambah susu cair secukup rasa.
Pastu boleh rasa sedap ke tak? Kalau tak cukup perisa, tambahler ape yg patut ;)

Yuyu tambah susu tepung sikit [apeee? susu lagi???] untuk menambah kepekatan.
Kalau tak suke, jangan tambah sebab without susu tepung pun dah sedap.

dan hasilnye,
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tadaaaaa
.
.
.
.
.

.
.
..
.

.
.
tak surprise pon.

Dah siap! Simple sangat kan? sebab tu i suke hehe *pemalas! ^^

Yuyu makan untuk berbuka semalam. Alhamdulillah konyang!



Till our next date, take care lalingsss!



Gyeongbokgung Palace - Day 5