Wednesday, September 18, 2013

#Wedding Review: Our Beautiful Bridesmaid

Bismillahirrahmanirrahim.
Salam 'alaik. 

T.H.E
.
B.R.I.D.E.S.M.A.I.D

*This Entry is Specially Dedicated To All My Bridesmaid.

Yes. No words can describe how much I love the way my beautiful bridesmaids cherished every moments in my wedding. Alhamdulillah they really are! All my bridesmaid are close family members on my side. They are sisters, aunties, cousins, all the people whom I love and feel comfortable with. I'd asked and invited my BFFs to be part of this beautiful team, unluckily they couldn't make it since my wedding is held during Eidul Fitri, and on working day. Only one bff Syaqiera and her husband, present for both solemnization and reception on my side. That is fair and good enough! :)

All my bridesmaid is wearing songket on the day. I have decided earlier to have my family wearing something mustard in colour, plain without too much motives. We bought the kain at Jakel Kuala Lumpur. I have been eyeing for the songket since the day I bought my wedding dress material. The attire is generously sponsored by my dear Aunt and Mom. Thank you ma & kak Ina! 

Wedding in kampung is obviously not the same as the one held in the city/town. We need a lot of work forces to ensure smooth sailing of the eventy. Usually, families and relatives will gather one or two days earlier before the big day to start with the preparation mainly on foods. We did rewang/ gotong royong, prepare the foods on our own and serve all guests on our own. Very hectic and tiresome, but it was really, really fun. My bridesmaid apart from being my dayang, they run here and there to serve the guests at the same time. I call them iron ladies for being able to play such a busy roles yet never fail to look sweet and wear a cute smile all day long.

Note To all my Beautiful Bridesmaid,
Thank You Very Much, for your very meaningful presence on my big day. I owe you, and love all of you very much. 

Now let's layan the piccas...

SIL and younger sis- they also partnered in making Candy Booth a success and pasang inai for me until late night.


Tak semua ada sebab ramai tengah layan tetamu...ada tengah masak..


we have had a lovely wedding...alhamdulillah.

Kak Ina & her MIL - sadly kak ina & kak long's tailor had wrongly
 sewed their baju. kain dibuat baju, baju dibuat kain...sabau jelaaa...


With the most important ladies in our life, the powerful MOMS.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
At about 2.30pm, rombongan keluarga Yg Berhormat suami sampai..
.
Wajahku ditutup ala-ala seprais la..hihi

Ms & Mrs Bridesmaid berkerut dahi menahan panas mentari...ai takpe ada payung.


Kulihat biruuuu...ketibaan famili Yang Berhormat Suami..

Bridesmaid welcoming my new family and took the hantaran..



Part of the story line in "Isteri Mithali"...saksikan dalam Nona  TV3, Ahad depan.

Beautiful cousins..next in line! Kosong lagi ni sape nak isi borang yeee.

My aunt, my twin, my bff. Sama umur, membesar bersama. 
She assisted me in preparing the doorgifts from the start until all is finished. 
*her tudung is custom made by VeryLawa

My sweetest youngest sister cum my PA..a future engineer. 
Assisted me in printing DIY wedding cards and many more! *
her tudung is also custom made by VeryLawa
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

..
.
.
.
Ok jomz g pantai belakang rumah pulakkk...
.
.
.
.
.
.
.
.
Siap bawak bekal tu haa..




Chase me my love!






beautiful people with beautiful hearts
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
and my favourite moments with the bridesmaid...
tengok gambar2 ni buat saya senyum sorang-sorang..
.
.
.
.
.
.
.

"Are you readyyyy?"


Ok one!
Two!
Three!

Four!
.
and

Flyyyyyy!!!

The excitement - precious!


Priceless moment!
.
and
.
.
.

THE WINNER! 
Dapat bouquet dan Percuma Proton Saga....hihihi

* My Fresh bouquet is sponsored and DIYed by my big brother.

Below is some bridesmaid-related tips I would love to share with all B2Bs:

1. Pastikan warna tema pakaian bridesmaid dan tema kedua-dua belah famili  berbeza/kontra dengan warna baju pengantin.
2. Kalau boleh avoid warna tema yang terlalu terang atau menyerlah. Go for pastels or dark colour is safer.
3. Pastikan kira betul-betul berapa orang bridesmaid untuk majlis kita supaya masa beli kain nanti tak membazir dan takde masalah tak cukup kain.
4. Bahagikan kain kepada bridesmaid untuk jahit sekurang-kurangnya 1 bulan sebelum majlis. Kalau nak tetapkan baju design macamana pun ok je, lagi cantik semua pattern sama :)
5. Lesson learnt, kalau nak lagi cun, beli kain untuk jahit tudung sekali...supaya warna tudung sama / colour tones tak lari jauh.
6. Pilih bridesmaid yang ceria, sporting, tidak kekok bergambar.
7. Pilih material kain yang selesa dan tidak terlalu sarat. Kalau pengantin pakai fabrik lace penuh, elakkan bridesmaid put any kind of lace on their attire, nanti nampak lagi crowded.
8. Above all, always remember ; the basic rule is no bridesmaid can overrule/overshadow the pengantins on their big day. I believe the simpler the bridesmaid is, the outcome will be prettier.


Semua gambar adalah ihsan dari OP, some are non edited. Belum sempat edit dah kena harrassed...nasiblaaa..btw, love our OP's creativity! Nanti insyaallah yuyu review about OP pulak ye. 

Thanks For Reading Beautiful! 
See you girls again in the next reviews tataaa!

***ALL PICTURES PUBLISHED IN THIS ENTRY ARE PROTECTED BY COPYRIGHT, PICTURES CAN ONLY BE USED WITH OUR PRIOR CONSENT AND THEY HAVE TO BE LINKED BACK TO THIS BLOG***

Thursday, September 12, 2013

#Wedding Review: Our Wedding Attire (Reception)

Bismillahirrahmanirrahim.

13.09.13
Alhamdulillah dah genap sebulan selepas tarikh resepsi kami. :)

Hari ni nak review pasal wedding attire kami. Entri panjang. Korbankan lunch hour Friday untuk buat review ni...ada fewi kawan-kawan yang emel untuk sewa dan tanya sapa designer yang jahitkan baju kami....harapnya entri ni dapat membantu B2B yang tengah fikir pasal baju kawen...

****ALL PICTURES PUBLISHED IN THIS ENTRY ARE PROTECTED BY COPYRIGHT, PICTURES CAN ONLY BE USED WITH OUR PRIOR CONSENT AND THEY HAVE TO BE LINKED BACK TO THIS BLOG****

DESIGNER: BRIDE's


first appointment.


By Engku Rizal, a UiTM Fashion graduate, young designer, dulu dia kerja dengan Qudyn Aziz. Very friendly, easy to deal with, charge quite ok as compared to designer fofular...dia belum ada butik sendiri, still new. Tinggal dekat area Bandar Tasik Selatan, time fitting session dia boleh datang jumpa kita kat mana yang kita request. That is really a plus point! 


The Material...


Asalnya staff Jakel yang recommend saya jahit wedding dress dengan dia, jumpa Engku Rizal pun secara tak sengaja masa dia tengah beli kain untuk customer kat Jakel. Sebelum buat keputusan, saya mintak Engku Rizal tunjukkan sample baju pengantin yang dia pernah jahit untuk tengok kualiti jahitan dia. Yes im fussy and that is justified since I will invest a lot. Dah puas hati, saya bincang dengan suami, terus setuju untuk tempah dengan dia. Lega.




Material semua saya beli kat Jakel dengan Iji. Warna kami tak decide awal-awal tapi kami pergi dulu...jumpa material yang berkenan baru pilih warna apa yang paling kami suka.. Masa ni belum ada designer, saya beli kain dulu....nasib baiklah cukup! I bought 10 metres of chiffon silk, 4 metres of satin silk untuk lining, 2.5 metres of prada lace. lupa nama lace tu, tapi ala-ala prada lace jugak sebab dia tebal. Lace saya dah siap dengan beadings....so menjimatkan masa dan tenaga designer untuk buat embellishment. Material for reception dress cost me about RM1300++.





back view of the dress


Design baju saya yang pilih sendiri. Inspired by Ellie Saab's and one dress yang saya tengok kat Majalah Pengantin. Saya tunjuk gambar pada Rizal dan dia sketch new. Pakej saya ambil termasuk custom made wedding shoes & veil. Kasut boleh pilih design macamana kita nak and boleh fitting ikut selesa, kalau tak selesa dia akan alter. Tudung tak termasuk. Kalau nak tudung sekali tambah RM150. Kos upah semua RM1800.





Terima daripada designer kosong je...so tambah lace sndiri lah :)


DIY


Untuk veil, saya memang request veil yang simple & singkat...Patching Engku Rizal buat memang cantik! Lagi satu saya request rizal buat curve shape di bahagian kiri dan kanan veil supaya veil tu takkan tutup/ overdo dress kita...rugi woo nanti dalam gambar nampak veil je!



The Veil



Untuk embellishments, Engku Rizal buatkan tapi saya ada jugak DIY, saya tambah lace and beads pada kasut dan pada pinggang baju  saya tambah diamonds swarovski (beli kat kedai auntie korea Jalan TAR) dan saya jahit manik sikit-sikit untuk efek yang lebih cemerlang..hehehe...




cantik kan beading dia...saya tambah part diamonds bawah tu.




Untuk tudung, saya DIY shawl. Plain je sebab taknak bagi nampak crowded...kat dalam saya pakai inner yang ada awning kecik...saya jual kat VeryLawa. Memang saya nak pakai shawl yang tutup chest area even dress saya banyak embellishments yang cantik kat bahagian atas...lebih selesa..So untuk tudung, saya beli lagi chiffon silk 2 meter then potong sendiri. Saya buat curve kat hujung supaya bila pakai bentuk dia cantik. 



Untuk DIY ni, jangan lupa tau untuk test pakai sekali dengan dress and veil tau supaya tudung tu tak oversized dan sesuai dengan size korang. Kalau besar potong lagi. Saya test 3x baru dapat size yang cun. Jangan lupa beli pin cantik dan keronsang kecik siap-siap ye...baru tak kelam kabut masa hari kejadian..



Shawl...DIY.


Underneath the shawl..




So in total, my wedding dress costs me about RM 3000++. Dan hasilnya, saya sangat-sangat berpuashati. Husband pun tak henti memuji, he likes it. Dulu masa nak upah mahal dia macam emmm...mahalnye sayang.. tapi lepas tengok hasil he said the result totally worth every penny! Bukan hanya cantik (pada pandangan mata saya & ikut citarasa saya) tapi selesa pakai...pakai seharian tu tak rimas pun...


Suka belahan depan dia... :)


DESIGNER : GROOM's

Apparently suit untuk groom tak serumit bride's. Kami upah di Omar AliMaterial Bridal Satin beli kt Jakel KL. Kos baju lelaki termasuk upah around RM500. ..Haha, jauh beza dengan perempuan kan? Sampin, tanjak dan aksesori kami beli sendiri. Overall kami sangat berpuas hati dengan servis Omar Ali....siap cepat...jahitan kemas...pakai selesa.




keronsang besar tu kami beli dekat Semua House...RM60 5 bijik..

the love of my life...

sayang, thanks for everything...

Masa preps untuk wedding, masa agak suntuk sebab suami  dalam latihan tapi time dapat outing, masa tu kami ambik masa prepare on our wedding...terima kasih sebab ikut semua apa yang saya nak esp bab baju ni...redha je pakai pink...pesen suit dia pun saya yang tentukan...hihi....



Kami sayang sangat baju ni tapi kami memang niatkan untuk sewakan kepada yang berminat...both baju pengantin laki dan perempuan termasuk aksesori...tapi belum sempat buat entri sewa...kalau ada B2B yang urgent nak pakai boleh emel saya ye untuk quotation... verylawa@gmail.com. Kami boleh nego cuma please don't expect sewa yang terlalu murah ye kawan2...this is designer's dress....kalau sewa dari butik pun mahal kan. Takpe kalau berminat boleh emel dulu jangan takuttt..setakat ni dah ada 2 orang B2B yang tempah, nanti datang try kalau confirm saya akan block date awal-awal.. :)


Just untuk info: saiz yuyu XS/S/M boleh muat. Husband S/M/L boleh muat:

Tinggi yuyu : 151 cm, Berat : 42 kg
Tinggi iji : 170 cm, Berat : 72 kg


atau kalau nak tempah dengan Engku Rizal, boleh contact dia 012-6981602... Cakap kat dia NURUL PUTRAJAYA yang recommend...saya advice tempah 4-5 bulan awal sebab takut tak sempat siap...saya punya pun tempah awal sebab tu boleh fitting sampai 3 kali...sampai betul-betul selesa & puas hati...satu lagi, kalau nak designer yang kita hire tu semangat buat baju kita, jangan culas bab bayaran...saya bayar secara installments setiap kali jumpa untuk fitting..saya bayar hingga fitting terakhir, langsai. One more, jangan terus bayar semua kos upah sekaligus takut-takut kalau kita tak suka dengan outcome nya..susah pulak nak mintak alter balik kan...




Ok lah semua, saya rasa dah detail review ni...kalau ada apa-apa info yang tak cukup lagi...korang boleh emel saya verylawa@gmail.com ye. Love all!

XOXO,
YUYU & IJI


psttt: weekend is approaching! yey esok pagi jumpe suami..............  
nah senyum lebar-lebar..
(^__________^)


****ALL PICTURES PUBLISHED IN THIS ENTRY ARE PROTECTED BY COPYRIGHT, PICTURES CAN ONLY BE USED WITH OUR PRIOR CONSENT AND THEY HAVE TO BE LINKED BACK TO THIS BLOG****

Tuesday, September 10, 2013

Time!



Rindu blog ni...
Saya nak update blog,
nak review dress
nak buat entry sewa 
tapi,
saya tak sempat!

huwaaaaa................

nangessss..........

:(

Yang Berkongsi

Barakallahu lakuma wabaro ka 'alaikuma wa jama'a baina kuma fi khair

Daisypath Anniversary tickers

Next HoneyMoon

Daisypath Anniversary tickers