Wednesday, June 20, 2012

Dapur Yuyu: Buttered Prawn Milk

Bismillahirrahmanirrahim

Yea as promised, yuyu nak share resepi kat sini kannn. Semalam balik keje terus masuk dapur ye. Kata B2B, mesti kena pandai / TAHU masak ye dak? ;p 

Butter Prawn Milk is one of my-all-time fav dish. Kalau korang tak suka susu, maybe prefer Butter Prawn bersarang kan...takpe next time yuyu share versi bersarang ye? [yuyu baru nak try, tak pernah wat lagi]

Yuyu buat resepi bergambar so less words can be used  + save time, dan lebih mudah nak faham..

Bahan-bahan : Susu cair, garam, daun kari, butter, bawang putih, susu tepung/tok aji (optional)

+ UDANG. kalau boleh udang bersize medium to large..

1. Bersihkan udang
2. Waktu menyiang/memotong, jangan buang semua kulit udang tapi sikit je (kalau buang semua nant kecut)
3. Jgn lupa belah badan dia kat tengah ye, barulah flavour meresap dengan jayanya.

Tumbuk 2 ulas bawang putih
Pompuan Melayu terakhir sangat guna lesung batu ya'lls! 
[haha 2 ulas ja pun, tak baloi nak basuh blender~]

Sediakan daun kari secukup rasa. Yuyu tak suke banyak.
Lebih tu taktau nak watpe dah. Wat masker kot haha

Panaskan Butter sebagai pengganti minyak masak

Lepas tu tumis bawang Putih tadi

Dah masak sikit, masuk daun kari ye
+ Garam + Gula + Tok Aji [optional] secukup rasa.

Masukkan udang tadi.
Mula-mula memang nampak kering sikit sebab butter tak guna banyak pun..
tapi dont worry, jangan tambah air dulu ye.

Sebab udang ade airnya tersendiri yang manis..dia akan keluar slowly. Boleh tambah susu cair secukup rasa.
Pastu boleh rasa sedap ke tak? Kalau tak cukup perisa, tambahler ape yg patut ;)

Yuyu tambah susu tepung sikit [apeee? susu lagi???] untuk menambah kepekatan.
Kalau tak suke, jangan tambah sebab without susu tepung pun dah sedap.

dan hasilnye,
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tadaaaaa
.
.
.
.
.

.
.
..
.

.
.
tak surprise pon.

Dah siap! Simple sangat kan? sebab tu i suke hehe *pemalas! ^^

Yuyu makan untuk berbuka semalam. Alhamdulillah konyang!



Till our next date, take care lalingsss!



Tuesday, June 19, 2012

Top 6

Bismillahirrahmanirrahim.

Hi B2B!

Hari ni yuyu termengada nak list TOP 6 (why 6? 5 sounds good ) Dream Dresses la pulak.
Sorry I had this fever since last week. erk. ;(

This list is subject to change from time to time...ngehehe 
*nanti tengok yang lagi cantik mulalah pening lagi nak decide! haha let it be...

*Source: google, blog, fbs etc.

Mini Kurung & pleated skirt.

Love! Again and again, ARMA.
More sopan than peplum. huuu 
(provided the tudung must cover the chest)

Suka tapi taknak meleret camni. 
ehem, Syariah Compliance please. 
(not much, m trying to maximize it)

and oh,

its PRETTY PEPLUM again!

repeated version. fall in love for the 2nd time.

hey look! look at the waist part. ;)

Classic + Cute! But without train, will it still look gorgeous? me dont think so.
so this one is more to eye pleasing dress. suke tgk but not prefer this. hehe
__________________________

Till our next date,

hope no more dresses update, haha.
nope, at least not for next 3 updates. ;p

Take care sayangs, i luv all of youuu mucho!
and please don't get bored to pay your next visit here, 
doakan yuyu cepat sembuh dari fever wedding dresses ni ye! *wink.

Sunday, June 17, 2012

Breathtakingly Gorgeous Dresses by Nurita Harith

Bismillahirrahmanirrahim

Day by day, the more 'research' I did for wedding attire, the more awesomeness I found! The more study I did the more big names designer I came to know....and for sure it became the harder and tougher for me to choose one. argh I hate this! T_T  Only today, I get to know another big name designer; NURITA HARITH. Padahal dia dah lama femes ok! Haha shame on me. Sorry ye sebelum ni not care much. ^^ Jom usha!

* All pics were taken from NuritaHarith website.

Simple but adorable

Mermaid Dress



Sangat-sangat suke!

This is her Raya Collection for 2012, I just love the colour combination.

HEART this!!!!!
SPEECHLESS. *nganga & mimpi..

The options out there were too beautiful to be missed. Cant decide. still.

YUYU

Thursday, June 14, 2012

Heartmelt Piece.s

Bismillahirrahmanirrahim

An entry Fully Load with Photos.

Taken from my Wedding Fan album, a personal collection of mine, from various sources i.e Google, Photographers, Blogs and etc. Kepada yang yuyu tak bagi credit tu maksudnya dah tak ingat sumbernya. Sorry ;(
Syara Kim Stunning Dress.

One famous Designer said kain tingkat2 is  sooo outdated but who cares..its your wedding aite. If you like it, just go with it! Do not wear something that you're not happy with / not so you..nanti we feel unconfident and upset...dan wajah pun tak naik seri..


Syara Kim Dress Perfectly styled by a beautiful bride. 
Sumber, photographer, erk x ingat nama!



By Qudyn. This piece defines Modesty!

 Stunning! I usually dislike red but not this one. 
A Perfect mermaid dress for bertandang, maybe?
Sumber: Photographer, cant recall.



M not a Kebaya fan but I just fall in Love with this one ;)
Kalau pendek rendah sesuai ke?

Adore Arma Couture.
m a dress lover and will always be..


Yuyu suka perinciannya. 
m not prefer perincian sarat bahagian leher/dada.
nanti pakai tudung (cover the chest) tak nampak dah manik2 tu.

Hatta Dolmat Piece. Love the drapping tulle.
Love this design n cutting very much.


Finally and again, Hatta Dolmat! 
Oh my Allah..heartmelt! I love everything about it.
Every single bits!



Fuuuhhh, berpeluh tengok baju-baju cantik ni!


Can you imagine how 2013 wedding attire would be like?






Thursday, June 7, 2012

Tutorial: Gubahan Telekung

Bismillahirrahmanirrahim.

Salah satu hantaran yang yuyu tolong gubahkan untuk iji ialah telekung...telekung ni kami beli di Bazar Tok Guru Kota Bharu. Yuyu tak berapa suka yang colourful so I opt for the plain and putih suci je. Mula-mula yuyu takde idea jugak macamana nak gubah telekung ni tapi try and error je...after few attempts, akhirnya dapat idea. Jom tutorial ;)

Peralatan yang diperlukan;

1. Telekung yang ada sulam-sulam
2. Kotak tisu (standard size)
3. Crepe Paper (warna senada dgn tema hantaran)
4. Glue Gun
5. Bunga dan hiasan lain.

Kotak tisu jenama Malaysia. hehehee

Crepe paper

1. Balut kotak tisu menggunakan crepe paper. I used purple colour to suit the hantaran theme.

2. Sebelum masukkan telekung dalam kotak tisu, terbalikkan dahulu (kiranya guna side yang terbalik..bukan side yang kita pakai untuk solat)
3. Masukkan part hujung (yang pakai kat kepala) ke dalam kotak tisu sehingga padat.

4. Masukkan semua bahagian telekung sehingga menampakkan bahagian yang disulam sahaja.
5. Bila dah siap kembangkan biar jadi cantik...

Hasilnya macam di atas. Ni gambar diambil dari bawah.

6. Lepas tu boleh letak hiasan. Yuyu letak bunga, pearls etc sebagai hiasan.



Tadaaa siap! (masa ni belum add pearls lagi hihi)

Its very simple and easy kan?
tapi muat letak telekung je tau, kain korang bagi guna backdoor jela...haha.

Sulam telekung ni menggunakan kain organza dan sulaman tu handmade...made of high grade Japanese Cotton..kain dia sangat lembut, nampak macam kain licin tapi sebenarnya cotton. kaler dia biru nila..i love it to the max. Thanks Iji, dapat juga merasa pakai telekung cantik ni, boleh pakai masa semayang tarawikh and solat sunat Aidilfitri tak lama lagi...insyaAllah jika umur panjang.. :)

Oh ye, Selamat Mencuba Kawan-kawan!

Wednesday, June 6, 2012

Wants to be a Good Cook.

Bismillahirrahmanirrahim

"Untuk  menambat hati suami, jagalah perut dan z*****nya." 

Have you ever heard of this sentence? Sounds cliche, no? I guess its true. At the moment, I have no locus or knowledge to comment on the second part put in **** but the underlined part is emphasized -yeah COOKING~
_________________________________________________________

I am not a good cook, I mean, I just know how to cook the meals that I love to eat i.e simple meals like Tomyam, Sup sayur, Butter Prawn, Ayam Masak Merah, Ayam Masak Halia, Sambal Ikan Bilis, Pulut2, Puding....and sort of. *Shame on me..oh just a very limited number of them! I am a species who will/stick to few kinds of my fav menu..I don't mind eating the same menu everyday pun..bukan sebab malas tapi kalau makanan tak sedap, even lapar pun I couldn't finish it.

Yeah its time to seriously starts learning & practising how to cook..especially those complicated meals that suits Iji's fav and liking. i.e KARI, GULAI etc etc. Yes, this is for the sake of life after marriage...and definitely, this is for you Iji. I will try my best to allocate time belajar masak, yeah sooner or later I have to, let's practice from now on! My free time would be weekends (if VeryLawa Scarves is not attended) or after working hours (kalau balik awal and kerja tak urgent untuk disiapkan) -ish banyaknye exclusion clause! erk..

My tok guru masak would be mom, nenek, makcik and internet pastinya. Oh including Iji himself. He's a good cook, at least, better than me. Sigh.

Lepas ni kalau balik kampung wajib menuntut at least satu jenis menu dengan nenek. Ketupat sotong feveret iji (and me too!) mesti mahir. The simplest menu i.e Ikan Singgang fav Iji's parents mesti expert *kalau tak malu besar!* Gulai kuning wajib tahu buat.

Need to learn all those basic first.

Kesimpulannya, aku kena belajar masak secara serius dan istiqamah mulai hari ini. I took this as a CHALLENGE to venture in since I have other babies to look after i.e VeryLawa, Work Stuff. to gain the strength again I called this motivation as the POWER OF LOVE.

First of all nak cari buku cantik untuk tulis all recipes yang yuyu dah cuba. dah ada satu e-book but only saved in handphone and lappy..

Kalau rajin I'll share and update my cooking kat sini.

One of my fav. Ok obviousssly kalau dalam polisterin tu..order and siap! ;p


Till then, xoxo.

P/S: Semangat berkobat-kobar nak memasak esp when Ramadhan is approching... :)

Tuesday, June 5, 2012

Review: Her Engagement Dress

Bismillahirrahmanirrahim

Oh this topic! None other than the most exciting, prominent, memorable and sweetest part of my E-Day preparation :)

# Always A DRESS ADMIRER.

Being a wedding fan since little, yuyu superloves dress very much. I love something yang nampak mewah but sweet at the same time. Afterall, my body type (pear) sangat sesuai untuk pakai dress yang kecik di bahagian pinggang dan kembang di bawah so that the lower part of my body wont look bigger than the upper part. One more, I won't look thin / thinner wearing a kembang dress. Another fairy-tale reason is because yuyu suka feeling-feeling princess bila gaun tu kembang-kembang melayang bila berjalan..it was really a confidence booster you know! ^^

CHOOSING THE right DESIGN

Without hesitation, once e-day date was decided, the first step I do is to choose the design. Finding and choosing the right design means; the one that suits your body type, colour that suits your skin tone & theme of the day. Apart from googling, Yuyu beli Majalah Pengantin untuk dijadikan rujukan (oh my first time beli Magazine ni!). Sebelum ni suka tengok majalah pengantin tapi tak pernah beli lagi sebab takde kaitan. hehe. Luckily ada dress yang yuyu admire dalam Majalah tu, jadi siang malam tenung baju tu sebelum tunggu weekend untuk terjah Jakel pegi beli kain pulak. hehe

# COLOUR - DECIDED

Tang kaler memang tak takes time pun untuk buat keputusan sebab yuyu dah lama mengidam nak pakai kaler Hijau Turqouise. That's it. To give a different look on the colour, yuyu matched together SEA GREEN + TURQOUISE BLUE using different material.  I love the blend of both colours mucho!

Dress asal dari tailor cuma plain je..tak sempat ambik gambar...sebab terlalu excited nak jahit manik..this one is after 1st stage bead work is finished.

# PURCHASING THE KAIN

I choose CHIFFON SILK as the outer and SATIN SILK sebagai lining. These type of kain is non-washable one, tapi cantik. It's ok to dryclean sebab baju ni bukan pakai selalu pun. Both outer and lining yuyu beli kat Jakel KL. Total cost is about RM 3xx+. Sebab nak gaun yang kembang-kembang flowy, I bought 5.5m of Chiffon Silk and 4.0 of Satin Silk. Kalau dress biasa/ princess cutting, 4.0m dah cukup untuk yuyu yang petite ni.

The second and the third layer were the one bought for the dress.

# FINDING THE TAILOR who owns a pair of magic hands. ^^

This is the hardest and most challenging part. Panic. I have no idea yet experience jahit baju fesyen with any tailor in KL. Biasa duk jahit baju kurung/ kurung modern je kan so it is quite hard nak cari tailor yang charge reasonable price yet owns the magic hands (yang jahitannya kemas, cantik dan berkualiti). Kalau nak cari yang superb artwork DAN mahal senang je those famous fashion designer is there on the list, number fon pun merata dicanang kat internet tapi tang nak cari yang bagi good service within bajet ni yang susah. eheh. Yuyu punye bajet untuk upah  is up to RM3xx je...taknak yang terlalu murah sebab takut tak menjadi seperti yang diimpi...

# Finally, DIANA LING.

Ish panjang sangatla kalau nak cerita from A to Z bab tailor ni..senang cerita, finally yuyu cuba jaya jahit dengan one Chinese Tailor named DIANA LING dekat Semua House. Yuyu berani pilih and cuba dengan Auntie Diana after tengok gambar-gambar wedding dress yang dia jahit dan baju yang dia siap jahit kat kedai dia oh semuanya cantik-cantik. Even she's a Chinese, dia has expertise jahit baju kahwin orang Melayu so it would be easy to make her understand what and how we want our suit to be like. Untuk design, yuyu just bawak Majalah Pengantin dan tunjuk pada auntie tu macamana yang yuyu nak cuma takde ape-ape perincian kecuali 5pcs of mushroom buttons at each side of lengan baju..kalau nak siap terus dengan perincian macam dalam majalah tu, the upah would be RM 5xx++. gulp. Yuyu mintak auntie siapkan my dress within a fortnight sebab nak jahit manik and everything takes time jugak..

# Finally, THE OUTCOME

Candid

I am very very and truly satisfied with the final product! First time fitting terus ngam, alhamdulillahhhh! Legaaa sangat rasa time ni, macam dah tak sabar-sabar nak bertunang! hehe *gatall

# BEADWORK by Lefthanded Yuyu

To tell you the truth, this is the first time yuyu rasa sangat2 excited untuk jahit manik. I can't even remember how long does it takes to finish all those beads work...sebab terlalu seronok buat. Yes, its the POWER OF LOVE ;) Untuk perincian, Yuyu cuma guna pearls, lace, crystal and swarovski of 3 different sizes & matched colours, all these yuyu beli dekat Syarikat Bunga Reben and Diamonds Swarovski beli dekat kedai area Jalan TAR (kedai beads yang korean owned). All of those cost me at about RM 1xx+.

I sooo want Royal Blue 3D flowers untuk jahit sekumtum dua pada dress tapi sampai ke sudah tak jumpa -jumpa the one made from organza...pasrah je...But 2 hours before majlis, i found crystal of emerald green  my mom punye yang sangat cantik & berkilat (asalnya gelang tapi dah tercerai dari talinya)! Ape lagi...i took it and mula jahit dengan gigih sambil berdiri je...sebab taknak kasi berkedut baju yang dah siap iron.hehehe...*bila dikenang kembali saat tu sangatlah manis :)

Hoho dah banyak sangat tulis ni, i need to stop * sleepy oredii.
Till we meet again.

p/s : Kalau ada apa2 pertanyaan you may post it in the comment form below or emailed me at yuyuhakussoaziz@gmail.com. 

Till then, assalamualaikum lovelies.

Friday, June 1, 2012

Review: Hantaran Tunang (from Me to Him)

Bismillahirrahmanirrahim

Hantaran Iji pada Yuyu 7 dulang berbalas 9 dulang. Yuyu gubah sendiri je, nak tempah tak tahu kat mana,  plus nak jimatkan kos. hehe. Buat sendiri lagi puas hati & boleh ikut kemampuan poket sendiri. Lagipun it has always been my dream to do all this stuff on my own, its part of my interest :)

Tema hantaran yuyu Biru Silver beralas BANTAL HANTARAN kaler hitam yang Yuyu pernah review kat blog ni. Yuyu pilih biru silver sebab nak padankan dengan tema baju Biru/Hijau Turqouise. Untuk hiasan, yuyu guna bunga yang ada glitters (dalam gambar tak nampak sangat glitters tu, kat luar sangat aummm hehe), riben biru, putih dan hitam, manik, pearls berantai so on and so forth.

Ok tak nak cakap panjang, jom kita tengok hasil gubahan yuyu yang tak seberapa..hehe sepadan la dengan  first timer macam yuyu kan. Dekat descriptions yuyu tulis sekali tempat yuyu beli hantaran untuk rujukan kawan2 yang lain (sorry tak sempat ambik gambar full, yang ni masa separa siap);

Kemeja Jeep
Parkson Alamanda

Bekas Kaca Coklat (Before)
Parkson Alamanda

Tuala Set of 3 sizes
Parkson Alamanda

Kain Baju Melayu
First Impression Semua House

Buku-buku Agama
MPH Alamanda

Bekas Coklat (after)
Pantai Timur Shopping Mall

Buah Epal & Anggur
Pantai Timur Shopping Mall

Cupcakes - huruf G dah missing sebab terloncat dalam kereta hehe
Tempah with officemate, Kak Az.

16 pcs of cupcakes
Sebab Kotak dah agak lembik kat bucu2 yuyu cover dgn riben.

Cincin Silver Permata Delima pilihan iji  (Kota Bharu) &
5 pcs of Butang Baju Melayu (Pameran Pengantin PICC 2012)

Bekas Cincin yuyu gubah sendiri :)

Full 9 dulang
 Lagi satu SEJADAH digubah menjadi tanjak oleh Ainun, hosmet yuyu.
Sorry takde gambar penuh..

Berhempas pulas menggubah hantaran dan mencari idea adalah sangat menyeronokkan sebenarnya. Even tak grand / cantik macam orang lain tempah, personally yuyu sangat berpuas hati sebab ni hasil kerja tangan yuyu sendiri. Lepas balik kerja terus 'terkam' hantaran..hehe..sekarang bila dah engaged...balik rumah rasa sunyi macam takde ape nak buat...ruang tamu dah tak bersepah lagi...rindunya saat tu! :(

Big Thanks to Rai, Ainon and Mai yang tolong yuyu siapkan hantaran ni....hantaran ni best kalau buat ramai-ramai dan minta pendapat kawan-kawan.. :)

Selamat Menggubah kawan2! 

p/s: Nanti yuyu update hantaran tunang from Iji to me coz 3 of them yuyu tolong gubahkan. :)

Yang Berkongsi

Barakallahu lakuma wabaro ka 'alaikuma wa jama'a baina kuma fi khair

Daisypath Anniversary tickers

Next HoneyMoon

Daisypath Anniversary tickers