Sunday, December 21, 2014

TRAVELOGUE: Short Getaway to Langkawi.

Bismillahirrahmanirrahim.


Kaki terasa gatal2 bila dah lama tak bercuti. Last minute decision, kami pilih untuk ke Langkawi sebab dekat je...even ni dah kali keempat pegi sana. Pagi Sabtu beli tiket dan tempah hotel untuk one night stay/

BOOK HOTEL: TEMPLE TREE at Bon Ton

Alkisah ni kan musim cuti sekolah so hotel pun dah banyak full. Banyak motel je tinggal. Kami tertarik dengan satu hotel ni...nampak klasik dan private. Kami pilih Temple Tree sebab masa tu ada promo yang agak best. Rate dia semalaman about RM500+ tapi masa kami nak book tu, survey via trivago dan dapat rate paling murah RM400 from hotel.com. Terus book dengan harapan best la hotel ni.

Apa yang mempengaruhi aku untuk terus book?

- Lokasi dekat dengan Pantai Chenang. Aku memang suka pegi sini, sebab meriah.
- baca reviews from the previous traveller, hotel ni best.
- they scored about 8.3+ rating kat trivago. lagi buat aku teruja.
- harga masa tu tengah promo. sape tak suka promo ye tak?
- dekorasi dia nampak menarik
- banyak orang review puji breakfast dia sedap.

Sebenarnya, hotel ni best ke tak? Nanti sambung citer.


TEMPAH PAKEJ ISLAND HOPPING

Ni sebenarnya tujuan utama nak pegi Langkawi kali ni. Sebelum ni pergi banyak kali tak pernah berkesempatan untuk try Island Hopping. Dari dalam feri kami dah call Pakcik yang sediakan pakej ni. Orangnya baik dan harga dia lebih murah berbanding harga yang ditawarkan oleh kebanyakan agen lain. only RM25/head. Pakej dia ada pukul 9 pagi atau 2 petang.

Kami naik feri kul 10 pagi so kami book yang pukul 2. Sampai je kat Langkawi about 12.00 tengahari, kami sewa kereta untuk terus ke Underwater World tunggu pakcik harun sampai untuk jemput kami nak pegi jeti Island Hopping. Kami berenti solat zohor kat masjid je, tak sempat nak check in dulu. Dalam hati terasa jugak tak sabar nak tengok hotel yang kami book sebab tak pernah stay kat sini.

Alhamdulillah best giler Island Hopping ni! Korang yang belum experience wajib pegi tau. Depa akan bawak kita naik bot laju (aku paling suka naik bot laju, SUKA SGT). Pakej includes:

A) LAWATAN KE TASIK DAYANG BUNTING

Tasik Dayang Bunting

Duk sini satu jam boleh la nak berenang ke berphotoshooting ke...tapi lenguh gila kot nak mendaki tangga tinggi untuk sampai ke tasik dayang bunting. Tak sesuai kot untuk orang2 tua...balik daripada Langkawi ..betis aku lenguh sangat2 sampai 3 hari baru boleh jalan elok. But it was fun!

Dah sampai. Selfie dan terus mendaki

Posing sekeping dua...buat kenang kenangan

Sewa life jacket RM5 sorang. Terus terjun bajet berani...

Rupanya penakut lillahi. Tangan aku tak lepas berpaut pada kaki en husband. Nak kuak lentang pun sebelah tangan jeler...haih.

Ada orang percaya..kalau nak senang dapat anak boleh minum air kat tasik ni, tapi sikitpun aku tak telan. Rezeki tu Qada' Qadar Allah, mesti akan sampai bila Allah izinkan. Mengarut sangat kepercayaan camtu..

Swim baby swim....Penat swim manual..Iji terjun skali lg pakai life jacket...

Selesai berlibur sejam..ni tengah tunggu bot kat jeti untuk aktiviti seterusnya. Sempat minum bekal yang kami bawak. Baju yang basah lencun kering camtu je...dibawa angin lalu. haha.

B) EAGLE FEEDING - ***sorry takde gambar sebab duk sini sekejap je. Tak turun dari boat just tengok2 eagle. Aku tak teruja sangat sebab dari kecik selalu tengok eagle...membesar pun kat tepi pantai kan. :)


C) LAWATAN KE PULAU BERAS BASAH

Pulau Beras Basah. Air jernih gilaaa subhanallah!

Pasir kat pulau ni gebu memutih...syok sangat aku terus buat bola pasir...teringat zaman kecik2 duk main bola pasir je kat pantai.

Kami lepak kat sini je...malas dah nak mandi


Untuk first timer, aku nak share sikit...PERSEDIAAN UNTUK ISLAND HOPPING ialah:

- Track suit, t-shirt and slipper or sandal is good enuf...tak payah nak jangok2 (melawa). Senang nak mendaki, naik bot turun bot dan mandi manda. Unless kalau nak pegi photoshooting saje takpela kan.
- Bawak sunblock sebab agak panas. (aku tak bawak pon sebab dah ada topi)
- kalau couple traveller bawak monopod syok jugak senang korang nak tangkap gambar berdua (jangan jadi cam kami, ni pun kami takde, tak sempat beli sebab plan pun very last minute uwaaa)
- Bawak beg belakang. Isi baju/track suit spare kalau korang nak mandi. Tapi kalau tak tukar pun takpe, lepas mandi rilek je naik basah2 pastu akan kering sendiri haha. Macam kitorang buat.
- Kalau takut lapar, boleh bawak bekal roti ke air etc. Nanti korang boleh berkelah kat Pulau Beras Basah. Syiook. Kat sini ada orang jual megi / keropok / air tapi pricey la. Nama pun pulau kan.

HOTEL KURANG SESUAI UNTUK MUSLIM TRAVELLER

Ok berbalik pasal hotel. Kat Temple Tree ni ada 20 buah bilik, banyak jenis rumah-rumah. Black & White, Colonial, Estate etc. Ada yang sebuah-sebuah, ada yang bilik bersebelahan. Kami stay kat Estate, ada 4 or 5 bilik berderet untuk hotel jenis Estate.

the interior

Masa mula2 nak check in kami cari tak jumpa, bila waze ada la nampak satu bangunan, dari luar nampak macam rumah buruk & SCARY ye. Scary sangat. Dalam hati berdoa ya Allah janganlaa hotel ni. Tapi memang YA. Cuma masa kami waze silap masuk junction, kami nampak binaan hotel ni yang agak buruk dari luar. Tu yang scary tuh. Dah la tempat dia tersembunyi jauh ke dalam. Kalau korang suka privacy yang amat, elok lah tempat ni memang sunyi dan jauh dari hotel lain.

Tv and bangku. Antik kan..

Bila dah masuk bilik, dari segi kebersihan dan keselesaan, ok la. Dekorasi bilik memang unik dan antik habis. Tak berapa masuk dengan jiwa kami. hihu. Tapi ni bukan salah hotel sebab konsep dia memang camtu kan. We are fine with it. Tapi atas sebab-sebab lain, honestly, kami memang tak recommend la kawan2 muslim stay kat sini.

Mind you TV kat sini takde Chanel channel ye. Cuma boleh tengok DVD je. DVD tu boleh pinjam dekat hotel Bon Ton bersebelahan Temple Tree. Since TV pun tak boleh bukak..double triple sunyi dan suram rasanya. Sedih kali ke limaploh...wuwu.

Pertama, masalah nak beristinjak. Kat toilet dia takde paip ye, ada tisu je. SEDIHH. Ada dua sinki dan ada satu shower. Takkan la nak basuh berak dalam sinki kot? Kalau kita ni spesis lap dengan tisu takpe jugak. Toilet dia cantik dan bersih cuma sebab takde paip untuk beristinjak, memang turn off habis. Come on, this is Malaysia so kami tak expect la takde paip kt toilet. Mind you, owner hotel ni mat salleh. So. hmm. Kami di offerkan cebok oleh pekerja hotel. Tu pun dapat yang terpaling kecik. Cian suami ai nak membuang pun kena tunggu p masjid. Nasib baiklah stay semalaman je.

Pintu ke toilet.

Masa nak solat asar, kami mintak sejadah. Biasa aku cuma bawak telekung je, tak bawah sejadah sebab just backpack so nak minimisekan barang. Sejadah pun tak disediakan ye. So ambiklah satu selimut buat sejadah. Selimut pun kena request, kalau tak dibaginya kain nipis je untuk selimut. Sejuk!

Solat bersejadahkan selimut...nasib baik hotel bagi dua selimut.
Boleh guna satu untuk solat... kat sini takde fluffy comforter ye..sobsob

Lagi, hotel ni totally not soundproof sebab dinding dia fully made from woods...bila kita bercakap orang sebelah boleh dengar even cakap tak kuat mana pun. Bangun subuh kul 6.30 pagi...ada mat salleh sebelah plak ketuk pintu cakap depa baru nak tido so mintak kami cakap selow2. Aisehhh memang kacau mood la duk sini. This is Malaysia sir. Nak kami ikut waktu tido hang ke ape? Kami pun pelik la sebab kami tak cakap kuat pun, just in our ordinary speaking volume. Takdelah pepagi buta terus nak bertempik kan. Memang tensen la mat salleh tu tegur tapi aku just say sorry. Memang lepas ni tobatlah tak duduk hotel ni lagi.

Lagi, kucing berkeliaran dengan bebas kat kawasan hotel. Bila bukak pintu je, mesti kucing nak masuk. Kat luar pun ada bau2 tai* kucing yang sangat meloyakan tekak. Menurut pekerja hotel ni, owner hotel memang sangat sayang binatang so dia memang bela kucing2 dan anjing kat rumah dia. Nasib baik kat kawasan hotel anjing tak berkeliaran, cuma kucing je. Tapi still, aku tak suka the smell. Kalau korang penggemar kucing mungkin korang suka sebab kucing dia memang gebu gebas dan comel2.

Breakfast pulak, dorang akan hantar siap2 letak dalam fridge petang tu. So the next morning korang boleh prepare sendiri nak toast ke, nak makan camtu je ke...ikut suka. Bagi aku breakfast dia biasa2 je kalau nak compare dengan hotel yang harga setara dengan dia yang kami pernah stay.

Personal view aku ni hanya limited to Estate room je sebab aku tak tau bilik2 lain camne rupa dia kan. Maybe bilik lain ok ke, aku tak tau lah...
Dekat luar ada dua swimming pool kecik. Nice view. Boleh la cik abang tumpang mandi.

Overall trip ke Langkawi kali ni sangat2 lah best & meaningful to us...apart from hotel yang tak best. InsyaAllah lain kali datang lagi tapi kita stay kat tempat lain plak. hehe. ;)


Hari kedua..hari untuk shopping..baru boleh berjangok-jangok,..hehe

Bye2...lain kali kita tak datang lagi duk sini. Hari kedua memang spend sepenuhnya untuk bershopping then kami naik feri balik ke kuala perlis pada jam 3 petang..


KOS
* Hotel RM400
* Foods & drink RM150
* Feri RM60
* Island Hopping RM50
* Sewa kereta sehari setengah RM110 (musim cuti skolah rate sewa pun naik)
* Shopping segala mak nenek + souvenirs not to be revealed. Part ni yg plg byk habis. haha
* Misc: RM50


**All pics are taken using iPhone6. Loving its quality & clarity! Even the front camera also works wonder.

Sunday, October 26, 2014

Lap-lap habuk ^^


Bismillahirrahmanirrahim


Fuh phuhhh...banyaknya sawang! Maap sekelian kawan-kawan setelah sekian lama baru nak hapdet blog. This may sounds cliche but yes I am super bz! Haaha

Nak inform sikit dulu, YUYU DAH TAK BUAT SEWAAN BAJU RESEPSI YE. Itu sebabnya last few months yuyu private kan blog ni...sebab taknak kawan-kawan menaruh harapan, bila email tak berjawab. Jadi sepanjang masa hibernasi, yuyu memang tutup pintu rumah sepenuhnya. Tuan pun tak datang jenguk...until today haha.

This blog akan diteruskan dengan entri-entri kehidupan seharian kami...lepas ni entri santai-santai dah la ye...kalau rajin nanti yuyu kongsi lagi info berkaitan wedding..insyaallah.

Huih...Nak jalan pun tak boleh, habuk banyak. Tunggu cuci semua dulu baru ajak orang datang ye! ^^

tata titi tutuuu.

Sunday, April 20, 2014

Sewa Baju Resepsi


Bismillahirrahmanirrahim



UPDATE ON 27/10/2014

MAAF KAWAN2, KAMI DAH TAK BUAT SEWAAN BAJU RESEPSI ATAU SEMUA ITEM YANG BERKAITAN. HARAP MAKLUM & TERIMA KASIH :)


Entri ringkas ye. Berkenaan sewa baju resepsi, saya biasanya menerima 1-5 emel sehari yang bertanya rate sewa. Maaf terkadang lambat reply dan tak sempat follow up. huhu too busy sorry ya.

Untuk makluman, saya dah tak buat sewaaan AKSESORI, CARPET dsb ye. Sangat tak sempat untuk manage. Kami hanya sewakan suit NIKAH, RESEPSI & BERTANDANG lengkap lelaki dan perempuan. Harga sewa dan size saya reveal kat sini supaya tak overbudget ye.

Sewa baju resepsi : 
RM990 one set complete. 
*Deposit RM400
Sewa baju resepsi perempuan sahaja: RM790
*Deposit RM300.
*akan refund kalau baju dipulangkan pada tarikh yang kami set dan takde kerosakan.


Sewa baju bertandang: 
RM590 one set complete. 
*Deposit RM300
Sewa baju perempuan sahaja: RM490
*Deposit RM200.
*akan refund kalau baju dipulangkan pada tarikh yang kami set dan takde kerosakan.


Sewa baju nikah : 
RM490 one set complete. 
*Deposit RM200
Sewa baju perempuan sahaja: RM390
*Deposit RM200.
*akan refund kalau baju dipulangkan pada tarikh yang kami set dan takde kerosakan.


Untuk baju perempuan, UKURAN badan penyewa STRICTLY tinggi tak lebih daripada 152cm, berat tak lebih daripada 43kg. Kalau tak baju ni mungkin tak muat dengan anda sebab agak body fitted especially the upper part.


Since kami sekarang tinggal di Perlis, kami sangat galakkan penyewa daripada Utara sebab kami tak sempat nak set masa ke KL untuk fitting dsb unless kalau nak datang sini, dialu-alukan. Atas dasar keselamatan, kami tak pos baju untuk fitting kecuali bila dah confirm after dah try dan sign agreement ringkas, boleh pos. Untuk fitting boleh datang ke Perlis untuk cuba ye?


Thanks all. Salam! 

Thursday, March 27, 2014

RM555


Bismillahirrahmanirrahim.

Ingat tak entry Poslaju Hantar & Menang?
Alhamdulillah rezeki menyebelahi aku dan suami. We received a call from Poslaju office confirming we are selected to be among the winners of January 2014. RM555 for the winner.

sekadar hiasan.


Simpan masuk tabung honeymoon!



Wednesday, February 26, 2014

Update: Wedding Dress Rental


Bismillahirrahmanirrahim.

UPDATE ON 27/10/2014

MAAF KAWAN2, KAMI DAH TAK BUAT SEWAAN BAJU RESEPSI ATAU SEMUA ITEM YANG BERKAITAN. HARAP MAKLUM & TERIMA KASIH :)

Berikutan entry ini:


dan ini


Alhamdulillah ramai yang emel saya untuk minta quotation sewa baju. I think I've got nearly 100 of emails requesting for quotations especially for my reception dress, let alone comments on the blog entry requesting me to PM and email/contact them. I thank you for your interest but I truly apologise for not having time to reply your comments one by one. Emel semua saya dah reply ye. Untuk dapatkan quotation boleh emel: verylawa@gmail.com tapi saya tak janji respond pantas, depends pada masa saya online ye.

Setakat ini date bulan Mac dah ada penyewa. Jadi tinggal cuma dua lagi tempat kosong. Saya cuma nak sewakan pada 3 orang brides saja. Dah cukup tiga saya akan stop sewa. Sayang. Saya nak simpan dress tu sebagai kenang-kenangan, in a good condition. Kalau tak bagi sewa lansung, saya rasa bersalah sebab saya dah janji dengan diri, nak tempah baju mahal sebab lepas ni nak bagi orang sewa. I dont wanna make profit out of it, I just wanna make it worth. At least I've got back what I'd spent.

MAC - Fully booked.
Other months - still available


Untuk sewaan aksesori, karpet putih dsb, saya dah closed. Maaf ye sebab saya sangat kesuntukan masa to manage all things under the sun. Semua benda saya minat nak buat cuma saya takde masa.


Untuk dapatkan nombor telefon designer baju saya, boleh ke entry ini ye: Wedding Attire Review


Till then thank you :)

Monday, February 24, 2014

Random: Poslaju Hantar & Menang


Bismillahirrahmanirrahim.


Hari ni dapat call daripada pihak Poslaju Malaysia. Aku terpilih untuk peraduan Poslaju Hantar & Menang. Opocottt, kezut kite. Tak pernah dengar pasal peraduan ni, tup tup dapat call. Sungguh tak berinformatif diriku.

Curious, aku pun search la. Rupa-rupanya dah lama poslaju anjurkan peraduan ni. Since 2012 dah ada pemenang, whereas setiap bulan pemenang-pemenang bertuah seluruh Malaysia akan dipilih untuk memenangi wang tunai RM500 daripada poslaju Malaysia. Oh kira duit jatuh dari langit ni!

Sumber: www.poslaju.com.my

Pemenang akan dipilih daripada setiap negeri, jadi chances tu besar la kita nak dapat kan. Kalau semalaysia sorang, aih jenuh tunggu la hang. haha.

Aku tak sure macamana poslaju pilih peserta, rasanya pemilihan tu random kot. Ada tuah, ada. Semua yang menggunakan perkhidmatan poslaju akan peluang untuk dipilih. Makan tahun jugaklah aku setia dengan poslaju ni, tahun ni baru tau pasal ni. Tapi pada hemat aku, poslaju akan nilai berdasarkan kekerapan kita menggunakan khidmat Poslaju dan jumlah pengeposan. Semakin banyak, semakin tinggi peluang! Terima kasih customers VeryLawa. Muaxss. ;p

Untuk ke peringkat seterusnya, pihak poslaju mintak aku hantarkan resit poslaju yang aku poskan pada tarikh sekian sekian dengan nombor tracking yang sekian sekian. Jadi lepas ni kalau korang buat poslaju, simpanlah resit  tu ye. Jangan buang, mana tahu ada tuah kan. Harap-harap aku terpilihlah ke peringkat seterusnya. hehe. First time kot dapat call pasal contest2 camni so agak excited di situ. Tak dapat BR1M dapat yang ni pun ok. :P Pray for my luck sahabat!



Sumber: www.poslaju.com.my


P/S: S, I'm extremely excited to see you! Hoping for all plans work well. Miss u very dearly!

25.2.2014,
Kangar, Perlis.

Thursday, February 20, 2014

#Wedding Review: DIY Hantaran


Bismillahirrahmanirrahim


For previous reviews, you may click the following links:

_________________________________________________________________________________

Hantaran kami 7 berbalas 9. Mula-mula cadang nak tempah je, tapi mahal. Kalau yang murah, tak berapa cantik pulak. Jadi saya decide untuk DIY je untuk jimat. Kalau habis duit pun buat sendiri kita puas hati. During that time, persiapan hantaran dah last minute tapi alhamdulillah, saya senang nak ke Nilai 3 sebab saya ulang alik kerja dari Putrajaya-Seremban setiap hari. Balik kerja je saya stop kat Nilai 3 beli barang hantaran.


Saya terjah je kedai-kedai kat Nilai 3 without any ideas or concept. Tak pikir pun nak konsep atau warna macamana, janji warna hantaran kedua-dua belah pihak berbeza dah cukup. Janji siap! Letih la kawen ni nak pikio semua benda dengan teliti. Dari bab pelamin, hantaran, baju, doorgift, deko bilik pengantin hingga ke bab kad jemputan SEMUANYA saya decide dan uruskan sendiri. Family saya jauh di Besut, saya cuma boleh berbincang melalui telefon. Cuma bab lembu kambing, makan tetamu dan khemas semuanya family uruskan.


Memang tak dinafikan bekerja dekat capital city of KL/Seremban/Putrajaya dan stay dekat Putrajaya waktu tu menyenangkan semua proses persiapan walimah saya. Yelah, kalau kat kampung susah nak cari designer, nak beli kain, doorgift dan sebagainya. Lokasi memang banyak memudahkan saya, menjimatkan wang dan masa.



Hantaran saya cuma biasa-biasa je. Hajat besar nak guna fresh flowers tapi masalah untuk dapatkan fresh flowers pulak. Kalau bawak balik dari KL, mesti dah layu sementara nak tunggu majlis berlansung. 

Then, I made up my mind I must DIY my hantaran. Seingat saya kos untuk DIY hantaran ni tak lebih RM400 untuk 7 dulang. Saya beli semua aksesori, dulang dan bunga dekat satu kedai tu je. Maafffff saya lupa nama kedai! Saya cuma tengok deko yang kedai tu dah buat siap-siap dan saya pilih untuk copy ideacuma saya tukar warna bunga. Kedai kat situ tak bagi kita tangkap gambar tau, tapi kalau kita beli barang-barang hantaran dari kedai dia, haaa boleh tangkap gambar dan sales assistant siap bagi tutorial free macamana nak buat. Dia cakap kalau tak pandai buat boleh datang kedai lagi dia tunjukkan. So nice!


Maaf saya tak ambil gambar steps by steps. Masa buat hantaran ni bulan puasa. Balik terawih saya buat satu. Lama-lama siap :) Saya bawak balik dulang yang dah siap ke kampung, barang-barang hantaran semua deko masa kat kampung. Lipat-lipat je pun...hehe

Saya guna polisterin + kain organza + roses fabric roll untuk balut kesemua polisterin.


Polisterin ni digunakan sebagai tapak dulang. Korang cakap je nak buat berapa dulang, SA kedai akan bagitahu berapa meter yang korang perlu beli .Tak membazir. Jangan segan nak bertanya ye. Btw, macam biasa korang boleh lekatkan bendalah ni semua guna gam pistol.



Riben ni saya DIY.


Beli kertas dan organza dekat kedai tu jugak dan SA ajarkan macamana nak DIY.Better jangan beli yang dah siap, mahal. Senang je nak buat ni. Saya gunakan riben ni untuk hiasan, bunga-bunga saya lekatkan pada riben ni je. Tapi bila dah lekat bunga, riben ni tak nampak sangat pun, tersembunyi dalam taman. hihi.



Close up. Walaupun tak seberapa, happy & totally satisfied dengan hasil tangan sendiri.

Bila dah siap balut semua tapak polisterin, silakan lekat dulang hantaran pada tapak polisterin guna gam pistol, dia takkan tercabut dah. Cara nak lekat tu terpulang la nak pusing angle berapa darjah. Saya susun bucu berlawan bucu. Yang ni terpulang pada kreativiti masing-masing. Then bila dah lekat tu boleh start pasang-pasang bunga guna gam pistol. Pandai-pandai lah yang ni korang deko ikut citarasa masing-masing. 

Hasil DIY sepanjang fasting month 2013...memori.

Kek tempah siap dari Secret Recipe. Untuk kek tak perlu pakai dulang cuma tapak polisterin, jadi dulang beli 6 je dah cukup.

Saya lekat bunga one side je supaya tak crowded. Untuk nampak cantik dan hidup, invest sikit beli bunga mahal ye, baru cantik. Jangan lupa beli dedaunan sikit, rantai pearls tu ke...sebagai penaik seri. Takpe bila dah pergi kedai tu taulah korang nak beli ape. Overall saya berpuashati dengan hasil DIY ni even tak segah mana..akhirnya berjayalah siap jugak. Settle bab hantaran ni rasa terangkat beban atas kepala!


Feeling la ni atur atas katil...masa ni tak siap deko lagi. Few days before our big day.
Gambar penuh belum ambik dengan OP. OP dah call aku plak yang lambat...hihi.


Till then, itu saje perkongsian harap bermanfaat. Nak review ape lagi?
Pelamin?  Cepat request tengah rajin ni! haha


Wednesday, February 19, 2014

#Wedding Review: The Doorgifts


Bismillahirrahmanirrahim

I'm in a happy mood, lagi 7 hari nak jumpa suami tersayang. Bila happy rajinlah nak buat #weddingreview ...because every steps to our wedding, reminds me of him. Here it is!

For previous reviews, you may click here:

_______________________________________________________________________________


Semua B2B mesti pening kan pikir pasal doorgift ni. Unlike candy buffet and stuff, for this part, everyone got no exception. Mesti ada. Doorgift adalah salah satu perkara wajib dan terpenting dalam majlis perkahwinan. Memang tiada sebarang undang-undang adat yang menetapkan doorgift mestilah berharga sekian sekian...Prinsipnya ringkas, tuan rumah elok pastikan tetamu tak pulang dengan tangan kosong. Kalau zaman dulu-dulu, orang bagi telur rebus, sekarang pilihan doorgift sangat pelbagai. Gula-gula, sampul tangan, mug kecik, tuala muka, cupcakes, bahulu dan sebagainya, pun boleh dijadikan doorgift. Semuanya terpulang kepada bajet masing-masing.

My mini sejadah, corak campur-campur...baru meriah :)


Saya rasa tak rugi untuk keluarkan bajet yang besar untuk doorgift sebagai menghargai tetamu-tetamu yang hadir. Jadi saya memang ketepikan sejumlah wang untuk tujuan doorgift sahaja. Saya memilih mini sejadah sebagai cenderahati untuk semua tetamu, VIP ke tak, semua dapat sama. Idea mini sejadah ni saya dapat sebab memang dari awal, saya ingin dapatkan doorgift yang tetamu saya boleh guna dan manfaatkan. Kiranya lepas habis majlis, cenderahati ni takkan habis terus unlike buah tangan yang edible. Boleh simpan sebagai kenangan.



Untuk dekonya, saya DIY saja. Saya beli mini sejadah ni dekat Nilai 3. Harganya seingat saya, RM4.10 untuk setiap helai. Sebelum ke Nilai 3 saya ada survey harga dekat bazar-bazar di Jalan Masjid India, tap mahal! Beza sangat harganya. Mini sejadah ni ada banyak jenis, saya pilih yang kualiti elok, imported from Turkey. Tebal dan bulunya bukan jenis yang mudah tercabut. Cantik tapi berpatutan.

Riben saya beli in packets dekat Syarikat Bunga Reben KL. 
Kenapa nama kedai dia syarikat eh? Kekok plak...hihi. 

Everyday sampai je rumah, sambung mereben..

Pada saya, sejadah ni cantik. Jadi saya decide untuk bagi sejadah without paper bag or something. Gulung2 dan cuma ribenkan, they are cute and handy. Tetamu semua kan bawak handbag, senang je letak dalam handbag..pegang kat tangan pun boleh. Jimat, dah tak perlu tambah bajet lagi untuk beli paperbag. 


Saya rasa tak perlulah saya tunjukkan langkah-langkah nak gulung dan ikat ni. Semua orang dah tau hehe. Saya cuma sumbang idea, kalau berkenan dan sesuai dengan bajet, bolehlah buat doorgift mini sejadah ni. Setiap kali tetamu kita guna untuk solat, insyaAllah kita pun akan dapat pahalanya. Tapi kalau tak beli sejadah pun, bagilah apa-apa saja ikut kemampuan sendiri, janji ikhlas :)

 Selain mini sejadah, korang pun boleh bagi pashmina. Cantik kan, kami ikat riben camni je, tak perlu paper bag.Pashmina ni doorgift masa abang saya kawen dulu..

Kos pashmina pun lebih kurang dengan mini sejadah. The choice is in your hands!


Saya percaya jika mampu, setiap dari kita berhasrat nak bagi doorgift yang best-best untuk guests. Tapi ingat, jangan sampai stress diri dan berhutang berlebihan. Buat berpada-pada ikut kemampuan kita ye. Bagi apa-apa pun ok asalkan kita ikhlas.


Till then, insyaAllah mood baik n rajin kite review lagi ye, sampai selesai semua.
Review hantaran pun ok kan? Tu pun saya DIY. 
InsyaAllah soon :)

Tuesday, February 18, 2014

#Wedding Review: Invitation Card (DIY)

Bismillahirrahmanirrahim

Kita tinggalkan kejap mood jiwang. Izinkanlah saya nak  buat #weddingreview yang seterusnya ye walaupun dah basi. hajat dihati cuma nak tolong B2B yang tengah pening lagi duk pikir pasal bajet la, kad tak siap la, macam-macam. Been there. :)

________________________________________________________________________________

Sejak dari dulu lagi, saya sentiasa berpendirian bahawa kad perkahwinan tak perlu mahal dan membazir. Kalau nak cut cost untuk perbelanjaan kawen, silalah potong pada kos kad. Pada saya kad hanyalah satu kertas yang di dalamnya perlu terdapat mesej tentang siapa, bila dan di mana majlis akan diadakan. Cukup. Dalam 100 orang yang kita edar kad, berapa orang je simpan? Biasa orang buang je. Kalau bajet besar, eloklah dilebihkan untuk doorgift. Sebab biasanya, doorgift tetamu akan simpan untuk kenangan. Pasal doorgift, lepas ni kita buat review ye?

Idea untuk DIY kad bukan saja sebab nak save tapi untuk buat kad sendiri yang lain dari yang lain. Tambah lagi, heavy duty printer yang sesuai untuk print pada art paper dah sedia ada di rumah. Dari awal saya telah mencari beberapa contoh kad yang menarik, senang dan menjimatkan untuk DIY. Senang je sekarang, takde idea? Google has the answer!

Dengan bantuan abang saya - pinjam printer dia
Kawan/ X-roomate saya - dia tolong design map to fit the card size
Rozi - dia pun tolong design softcopy kad.
Adik saya - dia tolong ikat, print dsb. saya cuma sediakan alat2 saje.

Maka berjaya jugak saya DIY kad kawen. Thanks to semua kesayangan saya yang terlibat dalam pembikinan kad DIY ni..

Nak DIY kad macam saya? Meh dekat2 saya tunjukkan caranya!

ALAT2 yang diperlukan:

Kertas
Doily Paper
Printer
Papercutter
Ribbon
Ketekunan & Kesabaran :)

1. Mula2 pastikan dah ada design ape yang nak buat. Untuk jimatkan kertas & supaya saiz kad fit dengan doily, kad saya saiznya panjang - untuk sekeping A4 boleh hasilkan 3 keping kad. Memang sangat menjimatkan!

2. Beli kertas dan doily paper. Saya beli kertas saiz A4 yang keras about 100gsm supaya tak mudah renyuk and nampak lebih ekslusif. Saya pilih warna cream, takde texture pada kertas cuma ada glittering effects. Dalam gambar tak nampak sangat tapi kat luar, cantik.
TIPS: kalau taknak print colour dan nak jimatkan kos ink, pilih warna pastel atau soft untuk kad. kalau warna gelap, tak nampak..kertas brown yang saya beli untuk testing saje mula2, tak jadi pakai sebab warna dia gelap bila print, nampak kurang jelas.
TIPS 2: pastikan ketebalan kertas tu sesuai dengan printer yang korang nak guna. Some printers tak boleh print kertas tebal, try and error dulu ye sebelum beli kertas in a bulk.


3. Design kad supaya fit dengan saiz kertas. My friend buat map guna adobe photoshop. Untuk bahagian depan kad, design asal saya buat sendiri then mintak tolong kawan saya Rozi adjust the size supaya depan dan belakang sama bila print. Saya cuma tuliskan perkara basic sahaja dalam kad. Nama ibu ayah, tarikh, tempat ,alamat, nama pengantin. DONE. Takde doa, pantun, sajak atau syair. Since space pun tak besar, saya taknak kad nampak crowded.

mula2 cuba print pada kertas putih.

Design bahagian hadapan

4. Ok once dah settle semua boleh guna papercutter untuk potong tiga. Akhir sekali gunakan doily dan ribbon untuk ikat doily tersebut sebagai sampul/aksesori kepada kad. Step ni agak mencabar sikit sebab doily paper sensitif, cepat koyak. Jadi kena ikat dengan tekun dan sabar :)



Sangat berpuas hati dengan hasilnya. 
Simpan satu/dua sebagai kenangan, lekatkan dalam wedding album. :)


The best part of DIY-ing your own wedding card is:

Kad saya tak bersampul, doily paper je jadi "baju seksi" nye. :P

1. Memori persiapan - precious!
2. Lain dari yang lain. Ramai yang suka dan puji kad ni. *blush* Hepinya walaupun buat sendiri hasilnya tak mengecewakan :)
3. Jimat wang - sangat2 jimat. kalau nak tempah kad macamni kat kedai. saya dah survey, harga memang boleh tahan. Tak kurang RM2.
4. Takde masalah tak cukup kad - mula2 kami print dulu setakat mana guest yang kami bajet. Bila tak cukup boleh print lagi, tak perlu risau :)
5. No dateline! - tempah kat kedai kadang2 silap eja nama dsb atau risiko kad siap lambat. semua tu kita tak perlu fikir bila kita DIY.

Till then selamat berDIY B2Bs! All the best!




Yang Berkongsi

Barakallahu lakuma wabaro ka 'alaikuma wa jama'a baina kuma fi khair

Daisypath Anniversary tickers

Next HoneyMoon

Daisypath Anniversary tickers