Wednesday, March 2, 2016

TRAVELOGUE ARISSA SOFEA: CAMERON HIGHLANDS YANG SUPER SEJUK!

Bismillahirrahmanirrahim



Sabtu yang lepas 27-28 Feb, kami ke Cameron Highlands. Salah satu tempat pilihan untuk family short gateway yang tak pernah kami jemu untuk jejaki. Masuk yang ni dah enam kali menjejak Tanah Tinggi Cameron, masih juga tak jemu hihi. Kami suka cuacanya yang dingin dan sejuk, buminya nan menghijau menjemput rasa tenang dan segar! Selain tu kami suka enjoy food di sana yang best-best dan segar seperti ubi rebus madu, jagung rebus, brokoli celup tepung…strawberi coklat…ahh macam-macam lagi…yang jika dijual di tempat lain, pasti tak sama dengan rasanya di CH.



Our happy smiling baby..

Bertolak jam 9 pagi dari Kangar, membelah kesunyian dan kesejukan pagi menuju ke CH. Bezanya kali ini kami bertiga, dulu berdua. Kami book hotel Strawberry Park Resort untuk semalaman. Last minute booking a day before travelling...beli kupon kt Groupon jimat juga dalam RM100 berbanding harga hotel di websites. Rezeki namanya. Sebelum ni asyik stay di Corpthorne saja, kali ni nak cuba menginap di hotel lain pula. Tempah hotel pun last minute hari Jumaat…nasib baik masih ada bilik kosong.

Tioga Deluxe Suite, Strawberry Park Resort. Hasben happy gila gambar dia tangkap yang ni cun. Gaya pic magazine katanya ;p

Double celebration birthday ibu...remark dekat hotel masa nak booking...hotel pun bagi Angsa atas katil...sweet ke idok? haha

Masa perjalanan ke sana, hujan renyai-renyai. CH yang sedia sejuk makinlah bertambah sejuk! Untuk bawa baby pertama kali ke tempat sejuk begini, wajib bawak sweater atau pakaian sejuk. Persiapan bukan main rapi lagi ibu buat untuk anak tersayang, ibu bawa 3 sweaters untuk Arissa hinggakan ibu dan abahnya langsung lupa nak bawa sweater dan stokin sendiri. Dah ‘tua’..pandai-pandailah sendiri kalau sejuk. Yang pentingnya kena pastikan baby tak terlalu sejuk dengan cuaca yang begitu dingin untuk elakkan demam atau selesema.


Anak ibu jadi model tuala cap dua angsa hehe...


Strawberry Park Resort terletak jauh di atas bukit, huuuuu makin bertambah-tambah lah kesejukannya…nak pijak lantai di bilik pun melompat-lompat sebab terlalu sejuk! Tapi best! Hasben saya cakap ni antara hotel paling best kami pernah menginap. Mula-mula sampai, snap dulu pic sebelum bilik berkecah...hihi


Welcoming fruits...di balkoni hotel. Kami dapat bilik yang paling privacy, paling hujung dan mengadap bukit menghijau....so nak duduk di balkoni tak perlu pakaian bertutup...tapiiii awasss...sejuk gila!

Clingy papa...hehe

Ibu pun nak bergambar juga

Our one night stay di Strawberry Park Resort sangat memuaskan hati...bilik sangat spacious. Bersih. Plus point that win our heart is....this hotel is kind enough to provide two units of extra blankets (khas untuk hilangkan sejuk) in the room wardrobe...selamat kami tido malam tu dengan penuh nyenyak..kalau tak, walaupun ada comforter kapas yang super selesa tu..masih tak dapat nak hilangkan kesejukan...seronok bila arissa tido lena je...

Dari luar bilik..arissa tengah pk ape tu?

Breakfast time...banquet penuh so they will ask you to wait a lil while to be seated...


Bergambar di luar kawasan lobi hotel..arissa dh Zzzzz


my treasures..


May this family grew bigger and happier. Aminnn:)

Selepas sarapan...kami terus check out dan teruskan kembara CH. No specific places to visit pun..since dah berkali-kali datang sini dan semua tempat pun dah pernah pergi (except for 3D museum)..dalam perjalanan balik dari Strawberry Park Resort...kami nampak ada satu hotel baru yang agak menarik namanya The Smurfs Inn. Nanti bolehla cuba jika nak datang lagi..

Pasar Malam Brinchang..beli sayur ubi jagung..dan makan malam. Arissa didukungan abah sampai lena..selimut berlapis-lapis hehe..


Hari kedua, kami mengembara ke Ladang Teh dan singgah sekali lagi di Kea Farm. Tak bercadang nak melawat tempat2 lain sebab dah banyak kali pergi...lagipun kesian dekat anak...singgah pun sekejap-sekejap je sebab nak bertolak balik Kangar semula..esok kerja. 



Bergambar dulu sebelum check-out




Abah's girlfriend


Our cheeky baby


Jam 2 petang kami bertolak pulang ke Kangar. It's a great weekend to us three..semoga berjumpa lagi bumi CH.



P/S: Masih berhutang entry pengalaman bersalinkan Nur Arissa Sofea...it's a thrilling happy experience that I need to jot here...kenangan yang takkan dilupakan sampai bila-bila...

ON FEBRUARY 23rd, 2016

Bismillahirrahmanirrahim

Februari menjelma. Sedari Januari, sang arjuna tercinta mesti akan berulang-ulang sebut tentang HARI KELAHIRAN saya hinggalah Februari tiba. Tahun ni kita nak celebrate kat mana? Nak hadiah apa? Nak pergi mana? Dia tak pernah lupa. Dan saban tahun dia pasti menjadi insan paling teruja welcoming February....aku sendiri pun tak teruja seperti dia. Aku rasa sangat dihargai...tq husband.

Tahun ni sang arjuna plan surprise lagi...and he nailed it. Aku selalu tak dapat nak hidu plan dia...3 of her colleagues came to my office during lunch hour and bring those cupcakes, present from le hubsy dan juga 3 kuntum ros...you're so sweet husband. Please stay as sweet as you're forever...



Post ini adalah post penghargaan buatmu.
Untuk kenangan hari tua kita, jika panjang umur.

Thank you for your love. I love you.

Yang Berkongsi

Barakallahu lakuma wabaro ka 'alaikuma wa jama'a baina kuma fi khair

Daisypath Anniversary tickers

Next HoneyMoon

Daisypath Anniversary tickers