Thursday, June 7, 2012

Tutorial: Gubahan Telekung

Bismillahirrahmanirrahim.

Salah satu hantaran yang yuyu tolong gubahkan untuk iji ialah telekung...telekung ni kami beli di Bazar Tok Guru Kota Bharu. Yuyu tak berapa suka yang colourful so I opt for the plain and putih suci je. Mula-mula yuyu takde idea jugak macamana nak gubah telekung ni tapi try and error je...after few attempts, akhirnya dapat idea. Jom tutorial ;)

Peralatan yang diperlukan;

1. Telekung yang ada sulam-sulam
2. Kotak tisu (standard size)
3. Crepe Paper (warna senada dgn tema hantaran)
4. Glue Gun
5. Bunga dan hiasan lain.

Kotak tisu jenama Malaysia. hehehee

Crepe paper

1. Balut kotak tisu menggunakan crepe paper. I used purple colour to suit the hantaran theme.

2. Sebelum masukkan telekung dalam kotak tisu, terbalikkan dahulu (kiranya guna side yang terbalik..bukan side yang kita pakai untuk solat)
3. Masukkan part hujung (yang pakai kat kepala) ke dalam kotak tisu sehingga padat.

4. Masukkan semua bahagian telekung sehingga menampakkan bahagian yang disulam sahaja.
5. Bila dah siap kembangkan biar jadi cantik...

Hasilnya macam di atas. Ni gambar diambil dari bawah.

6. Lepas tu boleh letak hiasan. Yuyu letak bunga, pearls etc sebagai hiasan.



Tadaaa siap! (masa ni belum add pearls lagi hihi)

Its very simple and easy kan?
tapi muat letak telekung je tau, kain korang bagi guna backdoor jela...haha.

Sulam telekung ni menggunakan kain organza dan sulaman tu handmade...made of high grade Japanese Cotton..kain dia sangat lembut, nampak macam kain licin tapi sebenarnya cotton. kaler dia biru nila..i love it to the max. Thanks Iji, dapat juga merasa pakai telekung cantik ni, boleh pakai masa semayang tarawikh and solat sunat Aidilfitri tak lama lagi...insyaAllah jika umur panjang.. :)

Oh ye, Selamat Mencuba Kawan-kawan!

6 comments:

Lembayung Senja Photography said...

Hi..!! Special Promotion Only for Bride2Be..Click Here http://lembayungsenjaphotography.com/blog/promotion-bride2be-b2b-blogger/

Qiela said...

baju tunang awak, AWSOME!!!!!!!!! tahniah kerana berjaya DIY sendiri!

Bazilah (^0^) said...

cantikkkk :)

Ijiyu said...

QIELA: thanks dear....yuyu tak pndai sgt, taram je..hehe

BAZILAH: thanks for dropping by.

yuyu follow both of you darlings :)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


wanie laroja said...

Ad tips x nk kmbangkn telekung tu..sy buat x jdi

Yang Berkongsi

Barakallahu lakuma wabaro ka 'alaikuma wa jama'a baina kuma fi khair

Daisypath Anniversary tickers

Next HoneyMoon

Daisypath Anniversary tickers