Tuesday, May 15, 2012

DIY Bantal Hantaran

Bismillahirrahmanirrahim

Sebenarnya tak mudah nak ber-DIY ni kan. Perlukan semangat dan keSABARAN yang jitu. Huhuh. Idea bantal hantaran kaler hitam ni yuyu cilok daripada Jamilah  Majalah Pengantin Edisi March. Cara-cara nak DIY bantal ni boleh google je sebab memang banyak tutorial kat internet, korang boleh guna dua cara sama ada guna Bantal Polisterin atau Kekabu + Alas Kayu untuk Kek.

Yuyu pilih cara 1 iaitu guna bantal polisterin je sebab lebih senang. Kekabu bisa bikin bersin aduhhh lagian aku ni resdungnya teruk bangat! Ok yuyu tak pernah pergi/study kat Indonesia pun ye.

BTW, kalau guna polisterin je memanglah bantal kurang gebu, so yuyu ikut cara jemari kreatif adik Amirul Syafique yang bagi tips untuk balut bantal dengan span dulu sebelum kain untuk efek yang lebih gebu ! Thanks Syafiq! =)

Peralatan yang diperlukan;

1. Glue Gun + Gam- very basic
2. Kain (yuyu pakai satin 2.5m untuk buat 9 unit bantal)
3. Hiasan tepi bantal - ikut citarasa sendiri ye
4. Span segulung RM 7 beli kat Kedai Sin Yin Semua House (tak sure ukuran berapa)
5. Bantal Polisterin

Mula-mula, potong span mengikut saiz bantal. Better buat size ngam-ngam je dengan bantal supaya lebih senang nak balut dengan kain...I learnt the lesson after buat 1 bantal. Mula-mula memang susah sikit but skills will improve from one to another :)


Ini lah rupa bantal yang dah siap berbalut span. Gebu kan? Tak nampak macam polisterin lagiii. Kalau nampak buat-buat tak nampak ye  ;')


3. Seterusnya, potong Kain lebih sedikit dari ukuran bantal yang sebenar untuk memudahkan proses membalut. Sorry this one takde gambar. Hati - hati masa gam nanti melecur jari seperti yuyu yang clumsy ni.


Ini rupa bantal yang dah siap dibalut.  ^^


Lepas tu, boleh letak hiasan tepi bantal mengikut kreativitas masing-masing !


FYI, Yuyu beli hiasan besi ni in a large quantity (sebab takde packaging kecik yang cukup dengan jumlah yang yuyu perlukan) jadi kepada sesiapa yang berminat untuk beli boleh email yuyu ye. (verylawa@gmail.com) RM 1.30 / pc (harga pasaran RM 1.8 - 2 / pc)


* Hiasan ni boleh guna untuk hiasan bantal atau aksesori gubahan hantaran jugak
* Hiasan kat tengah-tengah kaler biru tu korang boleh pilih kaler yang match dengan tema hantaran korang pastu cucuk je jarum kat lubang yang ada kat diamond biru tu terus ke bantal. Kalau rajin, jahit supaya lagi kemas.


Tadaaaa, siap dah ! Boleh sewakan tak? 
Eheeeee, bear in mind this person by the name yuyu is very the business-minded one !


TIPS;

1. DIY nampak senang tapi bila buat it is quite challenging untuk first timer. Jadi mesti bersabar banyak-banyak. Truth be told, DIY buat kita rasa very satisfied. It does !

2. DIY tak semestinya jimat kalau kita nak guna barang mahal, it is still pricey tapi takpe boleh jadi milik kita sendiri, sooner or later insyaAllah ada kegunaan lain pulak. Tapi kalau nak upah orang buat hantaran of the same kind / quality...still DIY lebih jimat !

3. Span yang lebih jangan buang ye, nanti boleh pakai untuk design hantaran. 

Cabaran seterusnya ialah nak menggubah hantaran guna bantal ni ..... fuhh.


I love DIY, don't you? ^^

7 comments:

pelangi chenta said...

mmg kena sabar banyak2 kan bila berDIY nie..setakat nie saya DIY utk barangan goodies jek dulu

Nn said...

mmg diy ni nmpk mudah. tp proses nk siapknnye, sabo je la kn...

IWJ said...

hi yuyu..creativenya kamu. Nak tnya mane kalau hiasan besi tu mane nk cr yer?

anisrustam said...

cantek..erm awak beli kat mana kerawang tu eh?hihi

anisrustam said...

cantik nye awak buat..kat mana nak cari hiasan besi tu eh?

Wani Beeha said...

salam.. nk tnye,,bantal polisterin tu beli kt mane? bape rggt 1 bj??

Wani Beeha said...

salam.. nk tnye.. bantal polisterin tu beli kat mane?? 1 bpe rggt?? tq

Yang Berkongsi

Barakallahu lakuma wabaro ka 'alaikuma wa jama'a baina kuma fi khair

Daisypath Anniversary tickers

Next HoneyMoon

Daisypath Anniversary tickers