Monday, May 7, 2012

Next step after Risik

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah after few discussion between the families, our e-day will be held on 26 MEI 2012, Sabtu. Hopefully all close relatives can attend the majlis since it was school holidays kan. The most excited person  (after me and iji - for sure) is my mom, tak pernah terfikir she will be participating this much sebab biasanya she will let me decide and arrange this and that :) I appreciate mom's excitement, yes..it's a sign that my mom likes iji too. In fact, now I realise it's no longer a sign, mom really welcome iji in our family, ALHAMDULILLAH syukur pada Allah..two persons I love the most in my life like each other. Eh? Lebih kurang macam tu la.. :)

Most of the preparation yuyu yang buat since tinggal jauh daripada family. Mom will be taking care of makan-makan stuff. I have so little time to settle everything by myself. 

These are among the things that I had already settle, and some is yet to be settled;

1. OUTFIT (the most important one! hehe)

Yuyu - Baju dah siap alhamdulillah. Tailoring terbaik lah! Nanti yuyu cerita bab ni sekali dengan gambarnye ye. Sekarang masih dalam proses menjahit manik pada baju tu sendirian berhad. Luckily left handed yuyu can do the manik things herself tak payah pening nak tempah-tempah. Meh tengok dulu sikit;

Satisfied!
Iji - Baju Melayu warna seia seirama dengan baju yuyu is already bought last Saturday. I insist to see him wearing baju melayu instead of Kemeja sebab tu dah menjadi tradition my family sejak dulu lagi pakai baju melayu on e-day..lagipun yuyu memang sangat2 suke tengok iji berbaju melayu.


2. TUDUNG


Yuyu: Niat di hati berkobar-kobar mahu buat tudung sendiri or pakai tudung bawal (cari shop Bawal Ekslusif Jalan TAR tuuu,,,tapi tak jumpe) and sebab dah kesuntukan masa + stumble upon tudung yang berkenan + match, yuyu beli je tudung Ariani masa 50% Sale - RM 125 after less, kalau tak RM250 melampauuu haha. Jimat tu perlu ye. On mom's suggestion, kena tambah swarovski plak kat tudung tu! Adeh, duit lagi!
Iji: Tak pakai tudung so, beli Songkok ehehe..

3. DAIS


Yuyu tempah dengan kawan my mom so dapat murah sikit. Since tempahan dibuat few weeks before the date memang dah takde choice pun sebab masa tu cuti sekolah ramai yang main kawen-kawen. Pelamin mungkin 'sedih' kot tapi takpelah...i hope it  turns out to be ok sebab yuyu tunjuk satu gambar pelamin and he said he can do it. lesson learnt nanti kalau nak kawen jangan tempah lambat2!

4. HANTARAN


Gigih nak men-DIY hantaran so I opt to use bantal hantaran sebab that is the one yang seems to be easy to be done but once buat sendiri takdelah mudah mana, fuhh mencabar jugak. I do the gubahan on my own with zero experience in doing that, so gasak jelah. Konsep yuyu simple dan elegant. Elegen ke? ;p

Kegigihanku melecurkan jari.

5. PENDING

- Ribbon for doorgift (my mom gigih nak bagi doorgift I follow je)
- Gubahan hantaran things i.e Ribbons, Bunga.
- Hand Bouquet ( I want fresh flower but near my place takde so kena pergi Kota Bharu.)
- Tempah Cupcake - half done
- Tempah Apam Polkadot - half done
- rasanye banyak lagi yang I cant think of now..

Ok nak sambung keje! 

3 comments:

cikrehan said...

Hai yuyu. saya dan pasangan ada buat perancangan untuk majlis pertunangan. yuyu boleh kc checklist ke apa2 tips utk bajet majlis ni ke?

cikrehan said...

salam, k.yuyu ada checklist untuk majlis tunang x? rehan dan pasangan ada plan na langsung majlis tunang jugak soon. kalau boleh nak diy mcm k.yuyu jugak. save budget sket :P

Sharz said...

baju tunang yang sangat cantik!!!

Yang Berkongsi

Barakallahu lakuma wabaro ka 'alaikuma wa jama'a baina kuma fi khair

Daisypath Anniversary tickers

Next HoneyMoon

Daisypath Anniversary tickers