Tuesday, June 5, 2012

Review: Her Engagement Dress

Bismillahirrahmanirrahim

Oh this topic! None other than the most exciting, prominent, memorable and sweetest part of my E-Day preparation :)

# Always A DRESS ADMIRER.

Being a wedding fan since little, yuyu superloves dress very much. I love something yang nampak mewah but sweet at the same time. Afterall, my body type (pear) sangat sesuai untuk pakai dress yang kecik di bahagian pinggang dan kembang di bawah so that the lower part of my body wont look bigger than the upper part. One more, I won't look thin / thinner wearing a kembang dress. Another fairy-tale reason is because yuyu suka feeling-feeling princess bila gaun tu kembang-kembang melayang bila berjalan..it was really a confidence booster you know! ^^

CHOOSING THE right DESIGN

Without hesitation, once e-day date was decided, the first step I do is to choose the design. Finding and choosing the right design means; the one that suits your body type, colour that suits your skin tone & theme of the day. Apart from googling, Yuyu beli Majalah Pengantin untuk dijadikan rujukan (oh my first time beli Magazine ni!). Sebelum ni suka tengok majalah pengantin tapi tak pernah beli lagi sebab takde kaitan. hehe. Luckily ada dress yang yuyu admire dalam Majalah tu, jadi siang malam tenung baju tu sebelum tunggu weekend untuk terjah Jakel pegi beli kain pulak. hehe

# COLOUR - DECIDED

Tang kaler memang tak takes time pun untuk buat keputusan sebab yuyu dah lama mengidam nak pakai kaler Hijau Turqouise. That's it. To give a different look on the colour, yuyu matched together SEA GREEN + TURQOUISE BLUE using different material.  I love the blend of both colours mucho!

Dress asal dari tailor cuma plain je..tak sempat ambik gambar...sebab terlalu excited nak jahit manik..this one is after 1st stage bead work is finished.

# PURCHASING THE KAIN

I choose CHIFFON SILK as the outer and SATIN SILK sebagai lining. These type of kain is non-washable one, tapi cantik. It's ok to dryclean sebab baju ni bukan pakai selalu pun. Both outer and lining yuyu beli kat Jakel KL. Total cost is about RM 3xx+. Sebab nak gaun yang kembang-kembang flowy, I bought 5.5m of Chiffon Silk and 4.0 of Satin Silk. Kalau dress biasa/ princess cutting, 4.0m dah cukup untuk yuyu yang petite ni.

The second and the third layer were the one bought for the dress.

# FINDING THE TAILOR who owns a pair of magic hands. ^^

This is the hardest and most challenging part. Panic. I have no idea yet experience jahit baju fesyen with any tailor in KL. Biasa duk jahit baju kurung/ kurung modern je kan so it is quite hard nak cari tailor yang charge reasonable price yet owns the magic hands (yang jahitannya kemas, cantik dan berkualiti). Kalau nak cari yang superb artwork DAN mahal senang je those famous fashion designer is there on the list, number fon pun merata dicanang kat internet tapi tang nak cari yang bagi good service within bajet ni yang susah. eheh. Yuyu punye bajet untuk upah  is up to RM3xx je...taknak yang terlalu murah sebab takut tak menjadi seperti yang diimpi...

# Finally, DIANA LING.

Ish panjang sangatla kalau nak cerita from A to Z bab tailor ni..senang cerita, finally yuyu cuba jaya jahit dengan one Chinese Tailor named DIANA LING dekat Semua House. Yuyu berani pilih and cuba dengan Auntie Diana after tengok gambar-gambar wedding dress yang dia jahit dan baju yang dia siap jahit kat kedai dia oh semuanya cantik-cantik. Even she's a Chinese, dia has expertise jahit baju kahwin orang Melayu so it would be easy to make her understand what and how we want our suit to be like. Untuk design, yuyu just bawak Majalah Pengantin dan tunjuk pada auntie tu macamana yang yuyu nak cuma takde ape-ape perincian kecuali 5pcs of mushroom buttons at each side of lengan baju..kalau nak siap terus dengan perincian macam dalam majalah tu, the upah would be RM 5xx++. gulp. Yuyu mintak auntie siapkan my dress within a fortnight sebab nak jahit manik and everything takes time jugak..

# Finally, THE OUTCOME

Candid

I am very very and truly satisfied with the final product! First time fitting terus ngam, alhamdulillahhhh! Legaaa sangat rasa time ni, macam dah tak sabar-sabar nak bertunang! hehe *gatall

# BEADWORK by Lefthanded Yuyu

To tell you the truth, this is the first time yuyu rasa sangat2 excited untuk jahit manik. I can't even remember how long does it takes to finish all those beads work...sebab terlalu seronok buat. Yes, its the POWER OF LOVE ;) Untuk perincian, Yuyu cuma guna pearls, lace, crystal and swarovski of 3 different sizes & matched colours, all these yuyu beli dekat Syarikat Bunga Reben and Diamonds Swarovski beli dekat kedai area Jalan TAR (kedai beads yang korean owned). All of those cost me at about RM 1xx+.

I sooo want Royal Blue 3D flowers untuk jahit sekumtum dua pada dress tapi sampai ke sudah tak jumpa -jumpa the one made from organza...pasrah je...But 2 hours before majlis, i found crystal of emerald green  my mom punye yang sangat cantik & berkilat (asalnya gelang tapi dah tercerai dari talinya)! Ape lagi...i took it and mula jahit dengan gigih sambil berdiri je...sebab taknak kasi berkedut baju yang dah siap iron.hehehe...*bila dikenang kembali saat tu sangatlah manis :)

Hoho dah banyak sangat tulis ni, i need to stop * sleepy oredii.
Till we meet again.

p/s : Kalau ada apa2 pertanyaan you may post it in the comment form below or emailed me at yuyuhakussoaziz@gmail.com. 

Till then, assalamualaikum lovelies.

21 comments:

BIE said...

hye.. comelnya tunang outfit cik yuyu.. :)
Salam perkenalan.. dari bie

www.jalinan-cintaku.blogspot.com

Zila Zainal said...

hello yuyu.. diy is always the best kan. sangat jimat hehehe.. guess what. date risik awak selang 2 minggu dari date risik kita. date tunang awak pulak selang seminggu dari date tunang kita. dekat2 kan :p wedding date bile?

Ijiyu said...

@BIE: Thanks bie, salam kenal jgk dari yuyu. Will link you soon dear :)

@ ZILA ZAINAL: Hello, salam kenal :)

yuyu suke DIY jgk, sebab kalau hntr kat org pun belum tentu dia buat ikut ape yg kita imagine how it will look like kan..oh kita date lebih kurang sama! date kawen kitorang belum set lagi, 2013 but the exact date belum dapat. BTW, thanks for dropping by!

Diyana said...

Hai...hai...hai

salam kenal2.... (^_^)

baju tu...chantek sgt~
nak buat mcm tu lah jugak utk baju raya... hehe

Ijiyu said...

@DIYANA

hai syg :) thanks,alolo buatla bju raya mesti meletop! yuyu segan nak pakai raya sbb ni pun org ckp mcm nk kawen hehe..lagipun nak buat dress ni fuhh melayang hampir 4 angka $$$ ;P

Diyana said...

tp cantik sgt..b'baloi (^_^)
klu buat plain je or beading sikit2 mungkin seswai utk raya...
ni sbb tunang kan, mestilaa baju tu kne outstanding...
sekali seumur hidup (^_^)v

AyongAtikah Zaid said...

Assalamualaikum...cantiknya baju tunang...anyway..saya blogger baru...b2b johor....jom exchange link...here is mine...thanks....;-)http://ayongatikah.blogspot.com/

Ijiyu said...

Wsalam Ayong! :)

TQ for the compliment dear..yuyu pun baru buat b2b blog..hehe..salam kenal juge..

i'll follow and linked you :)

Thanks ayong!

dila v(^_^)v said...

hi yuyu..cantiknya ur engagement outfit..jatuh chenta.. :)

slmat bkenalan!

Ijiyu said...

Hi dila syg!

Thanks for the compliment dear..dan salam perkenalan jugak. i'll follow you back hehe :)

hanisah said...

cantik baju, warna baju sanding pun nisa decide nak colour cam ni

~ a for ana ~ said...

santekkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....
terliur! huhuh.... ni dress jenis ape ek?

Ijiyu said...

ANA: Hi dear, thanks for dropping by. Tqvm for the compliment..kalau tak silap yuyu..design ni orang panggil empire cutting dress kot..lebih kurang la. cuba ana google tgk.

yuyu punye baju ni kembang dari pinggang ke bawah..

Renee Meow said...

hye yuyu..congratz on ur engagement.. ur baju is seriously wowww!! serious cantek, mcm bleh pakai untuk kawen trus.. hehehe... anyways gudluck on ur wed preps.. ;)

Ijiyu said...

RENEE!

meow meow ! oh cant believe u dropped by here! ahah renee femes kot i know! been reading your blog now and then, even before this blog is born hehe.

Thanks renee, BIG CONGRATS on your beautiful wedding too ;)

keep on writing yeah.

Renee Meow said...

uit..mane de famous..biase2 je.. thanks for reading my blog..thanks for d lovely wish n compliment.. keep on sharing ur wed preps ya.. kalau engagement da gorgeous camni, confirm ur wedding lagi gorgeous+super awesomeeeee... ;)

Ijiyu said...

undeniably you're one of the famous b2b blogger. ^^

insyaAllah renee, i would love to but having not much time nak update blog. huhu.

oh takutnye dgr ayat camni, fyi, u're not the first person saying that. no no renee, dont judge the wedding by the e-day.

wedding nk buat simple je sbb nak jimat (definition of jimat may vary from one person to another). susahnye orang kedekut tapi nak cantek. haha

Sharz said...

okay! dah tau die wat baju kat mane!! okayla bawah RM300 kan?? yg pnting kualiti tiptop..

yuyu slaloo wat kurung modern kat ne ek?? =)

P E T A K B U N G A said...

suka baju awak..

I.Q.W.A said...

cantiknya bajuuuuuuuuu

Ijiyu said...

TQVM IQWA AND PETAK BUNGA! :)

Yang Berkongsi

Barakallahu lakuma wabaro ka 'alaikuma wa jama'a baina kuma fi khair

Daisypath Anniversary tickers

Next HoneyMoon

Daisypath Anniversary tickers