Wednesday, June 20, 2012

Dapur Yuyu: Buttered Prawn Milk

Bismillahirrahmanirrahim

Yea as promised, yuyu nak share resepi kat sini kannn. Semalam balik keje terus masuk dapur ye. Kata B2B, mesti kena pandai / TAHU masak ye dak? ;p 

Butter Prawn Milk is one of my-all-time fav dish. Kalau korang tak suka susu, maybe prefer Butter Prawn bersarang kan...takpe next time yuyu share versi bersarang ye? [yuyu baru nak try, tak pernah wat lagi]

Yuyu buat resepi bergambar so less words can be used  + save time, dan lebih mudah nak faham..

Bahan-bahan : Susu cair, garam, daun kari, butter, bawang putih, susu tepung/tok aji (optional)

+ UDANG. kalau boleh udang bersize medium to large..

1. Bersihkan udang
2. Waktu menyiang/memotong, jangan buang semua kulit udang tapi sikit je (kalau buang semua nant kecut)
3. Jgn lupa belah badan dia kat tengah ye, barulah flavour meresap dengan jayanya.

Tumbuk 2 ulas bawang putih
Pompuan Melayu terakhir sangat guna lesung batu ya'lls! 
[haha 2 ulas ja pun, tak baloi nak basuh blender~]

Sediakan daun kari secukup rasa. Yuyu tak suke banyak.
Lebih tu taktau nak watpe dah. Wat masker kot haha

Panaskan Butter sebagai pengganti minyak masak

Lepas tu tumis bawang Putih tadi

Dah masak sikit, masuk daun kari ye
+ Garam + Gula + Tok Aji [optional] secukup rasa.

Masukkan udang tadi.
Mula-mula memang nampak kering sikit sebab butter tak guna banyak pun..
tapi dont worry, jangan tambah air dulu ye.

Sebab udang ade airnya tersendiri yang manis..dia akan keluar slowly. Boleh tambah susu cair secukup rasa.
Pastu boleh rasa sedap ke tak? Kalau tak cukup perisa, tambahler ape yg patut ;)

Yuyu tambah susu tepung sikit [apeee? susu lagi???] untuk menambah kepekatan.
Kalau tak suke, jangan tambah sebab without susu tepung pun dah sedap.

dan hasilnye,
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tadaaaaa
.
.
.
.
.

.
.
..
.

.
.
tak surprise pon.

Dah siap! Simple sangat kan? sebab tu i suke hehe *pemalas! ^^

Yuyu makan untuk berbuka semalam. Alhamdulillah konyang!



Till our next date, take care lalingsss!



4 comments:

Zila Zainal said...

Sedapnya yuuuuuu.. tadi baru je bukak resipi buttered chicken kat kongsi resipi. tetiba yuyu update pasal butter prawn pulak. kita pun tak suka rasa daun kari banyak2. bau dia pun jadik tak best nanti. lagi satu kan, dulu kawan kita ajar masukkan mayonis sket last2 sebelum angkat udang. yummehhh!

Ijiyu said...

ooo letak mayo best eyh? nanti yuyu try buat!

btw, yuyu pun suke visit kongsi resepi n my recipe..pnah try byk jgk resipi kat situ..mmg sedap2 sbb dah ade org bg testi and review..kite try la. ;)

slmt memasak zila! ^^

dila v(^_^)v said...

sdpnya..tgk gmbr pon da telan air liur..yuyu, cpt2 la update udang yang versi bersarang pulak..x sabar.. :)

FY said...

cedapnyeeee!!!! nak try la buat..thanks yuyu

Yang Berkongsi

Barakallahu lakuma wabaro ka 'alaikuma wa jama'a baina kuma fi khair

Daisypath Anniversary tickers

Next HoneyMoon

Daisypath Anniversary tickers